DIVERSE
STARTDATA

DE NATUUR ALS
SPIEGEL

Rineke Vierhoven neemt je mee in een dynamische dagbeleving, bestaande uit een unieke combinatie van in stilte wandelen, coaching, lichaamswerk, creativiteit en contact met en in de natuur. 

LEES VERDER

DIVERSE
STARTDATA

ONLINE TRAINING
YAMAS NIYAMAS

Wat niemand zou mogen missen als yogadocent en -beoefenaar is een grondig begrip van de 5 Yamas en 5 Niyamas. Doe mee met deze training en leer hoe je de eerste stappen van het Achtvoudige Pad in je dagelijkse leven kan toepassen en deze jou en je yogapraktijk kunnen transformeren.

LEES VERDER

DIVERSE
STARTDATA

ONLINE JAARTRAINING
LEVE HET SEIZOEN!

Je kunt van elk seizoen op geheel eigen wijze genieten; lente, zomer, herfst en winter. Laat de natuur in je ontwaken en ontdek jezelf als de krachtige stralen van de ochtendzon die door de bomen de grond zoeken.

LEES VERDER

Jaartraining Leve het seizoen!

Pureyoga neemt je mee op een online reis die een jaar duurt. We starten in de Lente waarin de natuur ontwaakt en zich openbaart. Wie weet wil je ook dat de natuur in jezelf ontwaakt en zich openbaart? Als een prachtige dageraad waarbij zonnestralen zich door de bomen een weg zoeken naar de vruchtbare grond ontvouwt het jaar zich voor je: nieuw, fris en vol beloften. De inspiratie voor deze jaartraining is Jaap Voigt.

Tijdens de jaartraining verbind je kennis uit de yoga, traditionele Chinese geneeskunde en Keltische natuurrituelen met elkaar. Oost en West komen samen: tijdens het uitvoeren van elke instructie ervaar je hoe je de energiedoorstroming in je lichaam kunt optimaliseren en in balans brengen. Dit doe je door oefeningen te doen waarbij deze holistische tradities worden gecombineerd. Je leert meer over de achtergronden van deze drie tradities en deze toepassen in je dagelijks leven. En jezelf fysiek en mentaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

Gedurende het traject worden de belangrijke overgangsdagen van de seizoenen behandeld:

 • Imbolc: Het begin van de vruchtbare periode: de lente
 • Beltain: Het feest van het felle vuur, en de datum geeft het midden aan tussen lente-equinox en zomersolstitium
 • Lughnasadh: de viering van de oogst.
 • Samhain: de overvloed van de natuur en het begin van de winter.

Elk van de in totaal acht volgens de Keltische traditie belangrijke natuurfeesten biedt inspiratie voor het dagelijks leven en yogabeoefening: daarnaast beoefen je meridiaan yoga en elementen yoga beoefend aan de hand van de instructies die je in de periodieke instructies via de e-mail ontvangt.

In deze training leer je:

 • bewust stilstaan bij en leven met het seizoen
 • inzicht in de processen die in je leven spelen
 • inzetten van de kracht van de natuur om je leven positief te beïnvloeden

Doelgroep:

Deze unieke jaartraining is voor iedereen die geïnteresseerd is om zich meer te verbinden met de natuur en de natuur in jezelf te ontdekken.

Wat kun je verwachten?

 • Je ontvangt periodiek via de e-mail zelfstudie opdrachten en instructies.
 • Je ontvangt elk seizoen de speciaal door ons ontwikkelde magazine per email en daarnaast per post een verrassing!
 • Instructies hoe je (Keltische) jaarfeesten kunt vieren, bijvoorbeeld door het uitvoeren van kleine rituelen.
 • Instructies hoe je met behulp van het uitvoeren van yogahoudingen je meridianen masseert.
 • Verhalen om van te genieten en te laten bezinken.
 • Creatieve opdrachten waarin je bijvoorbeeld met natuurlijke elementen aan de slag gaat.
 • Dagboek- en/ of reflectieopdrachten

Beknopte Achtergrondinformatie

Yoga

Volgens de Vedische Filosofie bestaat alles in de kosmos uit minimaal één en maximaal vijf elementen. De elementen zijn Aarde, Water, Vuur, Lucht en Ruimte. Het Sanskriet woord 'yoga' betekent letterlijk 'verbinding' of 'vereniging'. Het refereert aan de ontwikkeling die je als mens kunt doormaken van lagere menselijke natuur naar een hogere. Hatha Yoga is een vorm van yoga waarmee je oefent om controle over lichaam en geest te verkrijgen en te behouden.

Lees meer

Traditionele Chinese geneeskunde en meridianen

De traditionele Chinese geneeskunde is een holistische kijk op gezond leven en heling waarbij het meridiaanstelsel en de Yin- en de Yang energie een rol spelen:

 • Meridianen verbinden organen in ons lichaam. De Chinese term voor het meridiaanstelsel is 'Jing Luo', vertaling: 'netwerk van vaten'. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie (Qi of Chi) door het lichaam via de meridianen.
 • Een meridiaan verbindt een Yin- met een Yang orgaan.
Keltische natuurrituelen

Er wordt gebruik gemaakt uit de oorspronkelijk mondeling uitgewisselde kennis van natuurrituelen uit de Keltische mythologie. 'Kelten' en 'Germanen' zijn slechts verzamelnamen die de Romeinen gaven aan de min of meer los van elkaar levende groepen die toen het midden en het noorden van Europa bevolkten. Welke taal of dialect iedere groep precies sprak is niet vastgelegd en het is heel goed mogelijk dat dit in de loop der tijd veranderde. De Nederlanden waren lange tijd overgangsgebied tussen Keltisch en Germaans. Genetisch onderzoek wijst uit dat 77,5% van de huidige Nederlanders direct afstamt van de jagers/verzamelaars die 35.000 jaar geleden in de Oude Steentijd (Paleolithicum) West-Europa binnenkwam.

Etnisch gezien zijn 'Nederlanders' rechtstreekse afstammeling van de allereerste bewoners van het huidige Nederland en niet van Kelten of Germanen. Met andere woorden, de eerste nomadische paleolithische jagers en verzamelaars werden in de loop der tijden niet verdreven of vervangen door nieuwkomers. Wel namen ze van die nieuwkomers de gebruiken over, de cultuur en de taal. In ieder geval zijn gebruiken en natuurrituelen uitgewisseld onder de groepen.

Doorlopende aanmelding

Je kunt je op elk door jouw gewenste startdatum aanmelden, het hele jaar door!

Deelnemen aan de online training?

Ga naar het inschrijfformulier

INSCHRIJVEN

 

Nieuws en berichten ontvangen?

Juli 2024
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31