Pureyoga Drenthe

Wanneer je over de eeuwenoude weg naar het landgoed rijdt, rijdt je slingerend met drie haakse bochten over het landgoed. Te voet verder de bospaden en zandwegen in brengen je door de landgoedbos-percelen die afgewisseld worden met de relatief kleine akkers en weiden. Op het landgoed bevinden zich nog een aantal oude boerderijen van Rheebruggen. In 1 van die boerderijen vind je Pureyoga. Temidden van de bossen en velden die sinds lange tijd min of meer hetzelfde zijn gebleven.

Landgoed Rheebruggen ligt tussen Uffelte en Ansen in het brede stroomdal van een beek die lang geleden al vergraven werd tot Oude Vaart. Rheebruggen ligt een stukje hoger dan het omringende land. In de middeleeuwen moet het ‘eiland’ Rheebruggen dicht begroeid geweest zijn met eiken en berken. Ook toen was het een een prima plek om hoog en droog te wonen. De eerste bewoners kapten een deel van het bos om op de vruchtbare keileemgrond om landbouwgrond te krijgen. Weiland en hooiland is rond Rheebruggen in overvloed.

Het Drentse Landschap beheert het 325 hectare grote Landgoed Rheebruggen en werkt aan het herstel van de authentieke Drentse boerenbedrijf op het landgoed zoals het vele eeuwen geleden ook werd gedreven. Op de Beheerboerderij de Veldkamp wordt de kudde Limousinrunderen gehouden. De dieren staan ‘s zomers in de weilanden op en rond Rheebruggen en 's winters in de grote potstallen. Met hun mest worden de akkertjes bemest waar rogge, haver en gerst wordt verbouwd. De bossen op het landgoed wil Het Drentse Landschap laten ontwikkelen tot een hoogopgaand loofbos. Veel naaldbomen als sparren en lariksen die indertijd als productiebos waren geplant, zijn inmiddels gekapt. 

Tijdens de lent kleurt het bos op sommige plekken wit; daar groeit de bosanemoon rijkelijk. Zomers zoemt het bos van het leven: vogels, insecten, vlinders, zoogdieren - te veel om alle op te noemen. Het is een rijk eco-systeem. In alle seizoenen is Rheebruggen een verademing om te zijn.

Bereikbaarheid

Pureyoga Drenthe is goed bereikbaar per auto. Parkeerplaatsen op het terrein beschikbaar. Het dichtstbijzijnde treinstation is Meppel. Daarna kun je met de bus naar Uffelte (halte Anserweg). Vanaf de bushalte is het nog 1,5 km lopen. Eventueel is het mogelijk om door ons opgepikt te worden.

Kijk voor meer informatie onder 'locatiegegevens'.

Nieuws en berichten ontvangen?

Juli 2024
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31