Vedische filosofie in je yogales

De tweedaagse training, verzorgd door Robert Swami Persaud, gaat in op de vraag hoe je Vedische filosofie in je yogalessen als onderwerp kunt introduceren. De training is toegankelijk voor yogadocenten en kinder-, tiener- en zwangerschapsyogadocenten. Ben je geïnteresseerd in het verdiepen van de eigen kennis van de Yoga Sutras, als opfriscursus of bijscholing? Meld je aan!

Workshop 1 - ‘Het Mysterie der Vedische Geschriften’

De Vedische geschriften vormen de geestelijke basis van de Indiase cultuur. Van Yoga tot Ayurveda, van Indiase astrologie tot Indiase architectuur, alles vindt haar bronnen in de Vedische geschriften. De literatuur over deze geschriften is immens, wijsbegeerten uit Oost en West putten er al eeuwen uit. Alles wat je weten wilt over de Vedische geschriften staat ter jouwer beschikking. Van indologie tot Wikipedia, niets is verborgen.

De lezingen van Robert dienen echter niet de zoveelste weergave te zijn van alles wat al bekend is. Dat kun je allemaal zelf vinden. Hij wil met jouw over de Vedische geschriften praten met een Upanishadische blik. Dus geen analyse en wezensvreemde oefeningen bespreken, geen zogenaamd Vedische gebeden opzeggen vanuit een egocentrische emotie, voor al die dingen ga je naar de daartoe bestemde instellingen. De Vedische geschriften vormen de weergaven van een ziel die neergestort is en heimwee heeft. En daar gaan wij samen over praten, over dat mysterie.

Workshop 2 - ‘De unieke Sutra’s van Patâñjali’

Hoewel yoga vandaag de dag in het Westen voor een groot deel een allegaartje is geworden van geforceerde acrobatiek en zelfverzonnen technieken, zou ze er niet geweest zijn zonder de Sutra’s (aforismen), verzameld en opgesteld door ene Patâñjali die ergens in het begin van onze jaartelling geleefd zou hebben.  Hoewel er sinds enige tijden binnen gevestigde yogascholen belangstelling begint te ontstaan voor de Sutra’s is er nog niet heel veel kennis over. En dat is begrijpelijk want de Sutra’s vormen eigenlijk een kleine reader voor de reeds ingewijde yogische leerlingen uit die tijd. De ware wezen der yoga werd verder altijd mondeling onderricht.

Daar komt bij dat Patâñjali vanuit de Sâmkhya school afkomstig was, een zeer oude gnostische school waarvan de leer dermate moeilijk bleek dat hij de Sutra’s samengestelde als een soort inleiding. De Sutra’s kunnen voor menigeen een confronterend geschrift vormen. We halen er tijdens de workshop wat fragmenten uit en proberen haar zin enigszins te vatten, samen zoekend naar de geest achter de woorden.

 

 

Agenda training

Geen evenementen

Deelnemen aan de training?

Ga naar het inschrijfformulier

INSCHRIJVEN

 

Nieuws en berichten ontvangen?

September 2024
M D W D V Z Z
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30