Een ayurvedische benadering van de winter

 

Ayurveda geeft richtlijnen om te leven volgens de wetmatigheden van de natuur. Mensen maken deel uit van de natuur, dus zijn ook aan de wetten van de natuur onderworpen. Deze wetten verschillen afhankelijk van het tijdstip van de dag én van het seizoen.

Volgens de Ayurvedische leer, bestaat elk mens uit een unieke samenstelling van energieën, de drie Dosha’s, Vata, Pitta en Kapha. De Vata-dosha houdt verband met de elementen ether en lucht. Pitta vertegenwoordigt vuur en water en Kapha staat voor de elementen water en aarde.

De verandering van de seizoenen heeft een sterke werking op onze Dosha’s. Daarom schrijft Ayurveda seizoen gerelateerde routines voor om een verstoring van de Dosha’s te voorkomen. Vata stijgt in de herfst en de vroege winter, Pitta in de zomer, en Kapha in late winter het voorjaar.

De wisseling van de seizoenen

Een belangrijk onderdeel van de Indiase Ayurveda is de leer van de seizoenen, ook wel Ritucharya genoemd. Hierin staan leefstijl- en voedingsregels ter preventie en behandeling van ziekten, afgestemd op het seizoen. In onze klimaatzone kennen wij vier seizoenen, deze worden in de Ayurveda tot drie teruggebracht en gekoppeld aan de drie dosha’s.

In de drie seizoenen onderscheidt de Ayurveda per seizoen weer verschillende kwaliteiten en eigenschappen die de dosha’s verhogen, uit balans brengen of juist in balans brengen. De overgang van het ene naar het andere seizoen zal nooit plotseling zijn. Je bereidt jezelf er al op voor door je kledingkast te gaan veranderen: warme wollen truien voor de winter en katoen, zijde en linnen om af te koelen in de zomer. Je zet je paraplu en dikke jas klaar om te gebruiken in de herfst. En zo is het volgens Ayurveda ook heel verstandig om je eetpatroon aan te passen wanneer het seizoen verandert.

Wanneer je leeft volgens de richtlijnen van Ayurveda, leef je in harmonie met de natuur en is ook je eetpatroon daar op afgestemd. Via de planten, kruiden, granen, vruchten die wij eten, de lucht die we inademen en het water dat we drinken zijn we onlosmakelijk verbonden met de natuur. We zijn er alleen erg van vervreemd in deze tijd. In de tijd dat Ayurveda een gebruikelijke leefstijl was waren de mensen veel meer dan nu vervlochten met de grote krachten van de natuur, de cyclus van de seizoenen, het dag/nacht ritme. Jezelf in harmonie brengen met de natuur is een grote sleutel tot gezondheid.

De Winter noemen we in de Ayurveda het vata-seizoen, maar ook Kapha. Vata stijgt in de herfst en de vroege winter en Kapha in late winter.

Lees meer...

Online Jaartraining Leve het seizoen!

Pureyoga neemt je mee op een online reis die een jaar duurt. We starten in de Lente waarin de natuur ontwaakt en zich openbaart. 

Lees verder

Online Yamas Niyamas

Wat niemand zou mogen missen als yogadocent en -beoefenaar is een grondig begrip van de 5 Yamas en 5 Niyamas. de eerste stappen van het Achtvoudige Pad van Patanjali. 

Lees verder

April 2024
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30